ANADOLU SIĞLA (GÜNNÜK ) AĞACI

ANADOLU SIĞLA (GÜNNÜK ) AĞACI

(Liquidambar orientalis)

Ekli belgede görüldüğü şekilde sığla yağının pek çok yararları vardır…

Kitabıma adını veren öyküden bir bölüm…"SANDALLARIN ÖTEKİ DÜNYASI / TURGUT DERELİ"

( ... ) ayrıca yazılı kaynaklar dünyada günnük ağaçlarının orman oluşturduğu yalnızca iki bölge bulunduğunu, bunlardan ilkinin Marmaris-Köyceğiz bölgesi, ikincisinin ABD-Kaliforniya olduğunu yazıyordu.

Dünyanın büyük tapınaklarındaki dinsel atmosferi bir ateş buharı ile saran o dingin kokunun kaynağı günnük ağaçları bu toprakları nasıl da seviyordu. Körfezin kuzey -doğu köşesine yerleşmiş orman, çınarsı yapraklarıyla Akdeniz’in kızgın ateşini İzmir imbatına dönüştürmek için çaba harcarken sakin akan derenin can suyuna bir şifa kaynağı gibi sarılmıştı.(...)

Akdeniz güneşini içen ağaçlar, damarlarındaki o gizemli ve şifalı sıvıyı bedenlerine çakılmış toprak kaplara yavaş yavaş sızdırıyorlardı. İşte, çocuklarla orman kolcularının çatışması tam bu noktada başlıyordu. O kaplar çocuklar için bir oyun aracı olabilirdi ama kolcular hiç de öyle düşünmüyordu. O kaçıp kovalamaca sırasında işe aileler karışıyor, çocuklarını korumak için kolcularla ağız dalaşına giriyorlar… Tartışma sonunda çoğu kez koruculara hak veriyordu aileler…

Piknik alanının yabancı ülkelerden gelmiş konukları da vardı. Egzotik olarak niteledikleri bu ülkeyi ve insanlarını izlerken şaşkın gibiydiler, o karmaşadan bezmiş görüntüleriyle bir köşede gemiden aldıkları kumanyayı tüketme uğraşındaydılar.

Akşam güneşi, yavaş yavaş Armutalan’ın yaslandığı dağ sırasına doğru iniyordu; dağın sırtındaki çam ağaçlarının arkasına saklanarak biraz sonra kaybolacaktı. Güneşin ufka serdiği kızıllıkların önüne, ağaçların silueti bir dantel gibi geldi yerleşti. İnsan eliyle yapılanları hiçe sayan inanılmaz bir görüntüydü bu...

YAZARIN DİĞER YAZILARI