BELLEKLERDE YAŞAYAN AHİLER"

İki yazarımız Turgay Mutlu ve Turgut Dereli, Fahri Hemşerimiz Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın İzmir'de uzun süre yaşadığı Hatay "Halikarnas Balıkçısı" sokağında buluştu.

Devrim gazetesinde birlikte yazdığımız arkadaşım Turgay Mutlu'nun WhatsApp üzerinden, yeni yayınladığı "BELLEKLERDE YAŞAYAN AHİLER" kitabının imza günü Çağrısını aldığımda çok mutlu oldum. Daha önce gazetemizde "Yatağan'da İz Bırakanlar" kitabını tanıttığım yazar arkadaşımla üç yıl önce buluşmuş, yüz yüze tanışarak hazırlamakta olduğu "Muğla'da İz Bırakanlar" kitabı için söyleşide bulunmuştuk... Önemli bir engel çıkmadıkça toplantısına kesinlikle katılacağımı bildirdim. Nitekim Sözümü tuttum.

Nokta durağında Halikarnas Balıkçısı sokağında Dilek Kafe'de buluştuk. İmza günü için yakınları ve eşi ile birlikte oradaydı. Bir süre kendisi ve yakın arkadaşlarları dostlarıyla söyleştik.

Kitabını benim için de imzalayınca izin isteyerek ayrıldım.

Dün ve bugün kitaba şöyle bir göz atma şansım oldu. doğal olarak önümüzdeki günlerde tümüyle okuyacağım. Turgay Mutlu arkadaşın 12 yıllık çalışmasının bir ürünü olan bu kitap içeriği ile ilk bakışta göz dolduruyordu. Kısa incelemem sonunda edindiğim bilgilere göre; yazar arkadaşımın hareket noktası ve amacı Yatağan ilçemizin eski adı olan Ahiköy adının kaynağına ulaşmak olmuş. Kırşehir ve Ankara yöresinde yaşayan Ahiler, Timur'la Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezit arasında çıkan Ankara Savaşı'ndan sonra 11 yıl süren Fetret Devrinde huzursuz olurlar. Ahi Ebubekir ve Ahi Sinan Kardeşler cemaatlerini toplayıp rivayete göre Timur'un da önerisiyle Menteşe Beyliğine sığınırlar. Bugünkü Yatağan Dağı'nın eteklerindeki yöreye gelip yerleşme kararı alırlar. Menteşe Beyliği Timur'un yanında yer almıştır. Onun için yöreye gelen ailelere beylik destek verir ve yardımcı olur. Bu çıkış noktasından hareketle çalışmalara başlayan Turgay arkadaşımız, kitabın hazırlıklarına girişir. Yatağan'ın tarihi, coğrafyası gelenek göreneklerine, Yatağın üzerine yazılan şiirler ve yazılara kitabında yer verir. Çalışma ve araştırmalarının doğruluğunu kitabının sonunda yer verdiği kaynak kitaplarla da destekler. Ayrıca Yatağan'da son dönemde yaşayan ve yörede iz bırakan kişilerle söyleşilerde bulunur, bununla da yetinmez ünlü Ahilerle söyleşiler yapar. Kırşehir'de bulunan Ahi Evran Üniversitesi'ne gider, orada da çalışmalar yapar incelemelerde bulunur; kitabına bu bilgileri de katar.

İlk izlenimim, kitabın ileride Yatağan'ı tanımak araştırmak isteyenler için önemli belgeler içerdiği yönündedir. Ayrıca Yatağan için bir kaynak kitap olacağına inanıyorum ve ve yazarı kutluyorum, Kitabın tümünü okuduğumda yeniden değerlendirme yapıp gazetemizin sayfalarında okurlarımızla paylaşmak istiyorum.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI