ORTA ANADOLU’DA KURULMUŞ HİTİT İMPARATORLUĞU
(M.Ö 18. YÜZYIL – M.Ö 1200)
Anadolu ilk devlet Hititler tarafından kurulmuştur. Ancak Anadolu’nun tümünü yönetimi altına alamamışlardır. Bu iller Çorum, Ankara Konya, Niğde vs olarak kısaca açıklanabilir. Burada belirtmek isterim Karia bölgesi Hitit yönetimine hiç girmemiştir.
Tarihte çok önemli bir devlet olan ve ilk defa Mısır ile yapılan savaş sonrası KADEŞ BARIŞ ANLAŞMASI yapan ulustur. (M.Ö. 13 yüzyıl) Dini kitaplar ve antik yazarların eserlerinde isimleri geçmekle beraber ortadan yok olmuşlardır.
İmparatorluk M.Ö 1200’lü yıllarda ortadan kalkmış, kalkış nedenleri savaşlar mı? iklim şartları mı? Tam açıklanamamaktadır.
400 yıl Hititlerden ses gelmemektedir. M.Ö 8nci ve 7nci yüzyıllarda GEÇ HİTİT dönemi başlamış Güney Anadolu ve Kuzey Suriye’de Hitit Beylikleri ortaya çıkmıştır. Bunlara bir örnek Konya Ereğli, Niğde ve
Bor’da kurulan Tuwana Krallığıdır. M.Ö 6ncı yüzyıldan itibaren ikinci defa ortadan kaybolmuşlardır.
Benim tespitlerime göre hiçbir Hitit kenti devam ederek bugüne gelememiştir.
19ncı yüzyıl sonlarında başlayarak 1906 yılından sonra Hititlerin yazılarının farkına varılmış, başkentleri Çorum kentindeki Hattusas (Boğazkale) bulunmuş bol miktardaki yazıtlar okunarak Hitit tarihi aydınlanmaya başlamış ve devam etmektedir.
Hitilolog bilim adamlarının açıklamalarına göre daha önce Hitit İmparatorluk bölgesinde HATTİLER yaşamaktaydı. Bunlara Proto Hitit de denilebilir. Batıdan Anadolu’ya gelen kendilerine NESİ denen ulus, Hattileri asimile etmiş ve Hitit dediğimiz büyük uygarlık ortaya çıkmıştır.
HİTİTLER SADECE ANADOLU COĞRAFYASINA ÖZGÜ BÜYÜK BİR UYGARLIKTIR.
İki çeşit yazı kullanmışlardır. Çivi yazısı saray çevrelerinde kullanılmış, ikincisi çoğunlukla Hitit Hiyoroğlif (Resim yazısı) yazısıdır. Türk ve yabancı uzmanlarca kolayca okunmaktadır.
Kullandıkları dil LUVİCE’DİR
Ben Hitit Uygarlığını çok önemsiyorum. Konya çevresindeki tüm okunmuş yazıtları alp Web siteme yerleştirmiş bulunuyorum. Meraklı olan erişebilir.
Tabloda Hitit kralları verilmiştir. Yaptığım incelemelerde krallara ait doğru bilgiler yer almaktadır. Çeşitli kaynaklarda farklı tarihler görülebilmektedir.. Liste bu yönden çok önem arz etmektedir. Bu tablo Büyük Hittitolog Sedat Alp’in “Hitit Çağında Anadolu” kitabından alınmıştır.
Bu konuda Devrim Gazetesinde 19.11.2018 tarihli “Konya Ilgın Yalburt Havuzu” isimli yazım da bulunmaktadır.
Bu tabloda Kral III. Hattusili ile “HİTİTLERİN VE ANADOLU’NUN ANNESİ PUDU-HEPA”NIN” oğlu IV. TUTHALİA’IN manevi huzurlarına saygı ile eğiliyor, bir arzumu burada tekrarlıyorum;
GELİN BU KRAL VE KRALİÇEYE SAYGIMIZI GÖSTERELİM ÇORUM’DAKİ HİTİT BAŞKENTİ HATTUSAS’IN İSMİNİ BOĞAZKALE YERİNE HATTUSAS İSMİNİ YENİDEN VERELİM
Ek alanı