1918 YILININ 11.AYIN 11'İ SAAT 11'DE DÜNYANIN İLK BÜYÜK PAYLAŞIM SAVAŞI SONA ERMİŞTİ...

1918 YILININ 11.AYIN 11'İ SAAT 11'DE DÜNYANIN İLK BÜYÜK PAYLAŞIM SAVAŞI SONA ERMİŞTİ...

 

I.Dünya Savaşı* o tarihe kadar dünyada insan eliyle gerçekleştirilen en büyük yıkım ve katliamın yapıldığı savaştır.10 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmuştur.

I.Dünya savaşı'na son veren ateşkes antlaşması Rethondes Garı'nın yakınında, Compiègne Ormanı'nda, bir demiryolu vagonunun içinde imzalanmıştır. Almanya'nın Batı Cephesi'nde teslim olmasıyla Birinci Dünya Savaşı sonlanmış oldu.

İttifak Devletleri içinde savaştan ilk çekilen devlet Bulgaristan olmuştur.Onu Avusturya Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti izlemiştir. Almanya'nın da teslim olarak 11 Kasım 1918 tarihinde Rethondes Ateşkes Antlaşması'nı imzalamasıyla Batı Cephesi'nde silahlar susmuş ve ilk büyük paylaşım savaşı olan I. Dünya Savaşı sona ermiştir

I.DÜNYA SAVAŞI SONUÇLARI BAKIMINDAN DENGELERİ DEĞİŞTİRMİŞTİR.

Sonuçta Avusturya-Macaristan,Rus çarlığı,Alman İmparatorluğu,Osmanlı İmparatorluğu gibi klasik imparatorluklar sona ermiş,sömürgecilik manda ve himaye adı altında biçim değiştirmiştir.

savaş sonunda Avrupa'da Macaristan, Yugoslavya, Çekoslavakya, Polonya .SSCB,Litvanya,Letonya ,Estonya ve Türkiye gibi yeni devletler kurulmuştur.

I.DÜNYA SVAŞI SONUNDA İMZALANAN ANTLAŞMALAR YENİ SAVAŞLARA NEDEN OLMUŞTUR.

Savaş sonunda imzalanan şartları ağır barış ve ateşkes antlaşmaları sorunları çözmediği gibi yeni savaşlara neden olmuştur.Bunların örnekleri Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasıyla başlayan işgallere karşı Türk halkının Mustafa kemal'in önderliği'nde Kurtuluş Savaşı'nı başlatıp,sonuçta Türkiye Cumhuriyeti 'ni kurmasıdır.

Diğer örnek de Almanya'nın İtilaf Devletleri'yle imzaladığı şartları çok ağır Versay Barış Antlaması'dır.Bu antlaşmanın getirmiş olduğu ağır ekonomik şartlar Alman ekonomisini çökertmiş ve Almanya'da hiper enflasyona neden olmuştur.Bunun sonucunda Almanya'da ekmeğin fiyatı yılda iki milyon kat artarak 375 Doyçe Mark'a ,bir kilogram et ise 2 trilyon Doyçe Marka çıkmıştır.

Versay Barış Antlaşması'nın getirmiş olduğu ağır yaptırımlar Almanya'da milliyetçilik akımının güçlenmesini sağlayarak Hitler'i iktidara getirmiştir.Sonunda Hitler 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırarak İkinci Dünya Savaşı'nı başlatmıştır.

SAVAŞ SONUNDA AVRUPA'DA YENİ SİYASAL REJİMLER ORTAYA ÇIKMIŞTIR.

Versay Barış Antlaşması'nın getirmiş olduğu ağır yaptırımlar Almanya'da milliyetçilik akımı güçlenerek Adolf Hitler önderliğindeki Alman Nasyonal Sosyalist Partisi'nin ( NAZİ) iktidara gelmesini sağlamıştır.

Rusya'da çıkan ihtilal sonunda sosyalizm ortaya çıkmıştırRus çarlığı yıkılmış yerine Vladimir İlyiç Lenin önderliğinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ( SSCB) kurulmuştur.

İtalya savaştan beklentilerini karşılayamamıştır.savaşın sonuçları İtalya'da Benito Mussolini önderliğindeki Faşist Partisi'ni iktidara getirerek faşizmin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Almanya 'da İmparatorluk yıkılarak yerine weimar Cumhuriyeti kurulmuştur.Sonrasında da Hitler iktidar olmuştur.

Türkiye'de Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması'ndan yaklaşık 20 gün sonra 1 kasım 1922'de saltanat kaldırılmış ve 29 Ekim 1923'te de Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

NOT: * 1939 Yılına kadar dünyada I.Dünya Savaşı diye bir tanımlama yoktur.O dönemdeki adıyla General War (Genel Savaş,Harb-i Umumi ), World War ( Cihan Harbi,Dünya Savaşı ) olarak adlandırılmıştır.

1939'da öncekinden daha beter bir savaş çıkınca o tarihten sonra öncekine I.Dünya Savaşı ,sonrakine de II.Dünya Savaşı tanımlaması yapılmıştır )

FOTOĞRAFTAKİLER:Soldan sağa; Alman Amiral Ernst Vanselow, Alman Kont Alfred von Oberndorff (Dışişleri bakanı), Alman General Detlof von Winterfeldt, Britanya donanma subayı Yüzbaşı Jack Marriott, ve masanın önünde ayakta duran Matthias Erzberger, Alman delegasyonunun başkanı. Masanın arkasında iki Britanya donanma subayı; Amiral George Hope ve Amiral Rosslyn Wemyss

YAZARIN DİĞER YAZILARI