Cumhuriyetimiz 100 yaşında.Cumhuriyetimzin 100. Yılını milletçe büyük coşkuyla kutladık.Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümü Muğla'da da başta Valilik, Büyükşehir Belediye ,Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olmak üzere çeşitli resmi ve özel kurumların etkinlikleriyle kutlandı .
Muğla 100.Yılda Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'e ,Cumhuriyete ve onun değerlerine olan bağlılığını kendisine yakışır bir biçimde çok büyük coşkuyla kutladı.Cumhuriyet'e olan bağlılıklarını evleri ni bayraklarla donatarak,ucu bucağı görünmeyen fener alayına katılarak gösterdi..Muğla ,Muğla olalı böyle bir coçkuya tanınık olmadı.Muğlalılar Cumhuriyet Meydanı'na sığmadı.
Cumhuriyetimiz 100. Yılına kolay ulaşmadı.Gerek kuruluş aşamasından önceki Kurtuluş savaşı döneminde gerekse kuruluş aşamasında çeşitli sıkıntılar atlattı.Atatürk'ün ölümü,ardından II.Dünya Savaşı sırasında yaşanan sıkıntılar,askeri darbeler,ekonomik krizler derken 100.yılımızı tamamladık.
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk kurmuş olduğu Cumhuriyeti gençlere emanet ederek ,cumhuriyeti koruma görevini gençlere vermiştir.Bunun reçetesi de Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'sinde mevcuttur.Emanete ihanet etmek yok! Dünün gençleri olarak bizler ve bizden öncekilerle ,bugünün ve yarının gençleri hep birlikte Cumhuriyetimize sahip çıkmak zorundayız.
GEÇMİŞTE MUĞLA'DAKİ CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI
Günümüzde olduğu gibi geçmiş dönemlerde Resmi bayramlar çeşitli şehirlerde ve beldelerde imkanlar ölçüsünde büyük coşkularla kutlanırdı.Muğlamızda Cumhuriyet ve diğer resmi bayramların büyük coşkuyla kutlandığı şehirlerin başında gelmekteydi.Bu resmi bayramlar içinde Cumhuriyet bayramlarının yeri ayrıydı.
Çünkü Muğla'da Cumhuriyet Bayramlarını devlet ve halk elele birlikte kutlardı.
Günümüzde Atatürk devrimlerinin ve Cumhuriyet değerlerinin bir kalesi konumunda olan Muğla Cumhuriyet'in ilanından bu yana Cumhuriyet'e ve onun değerlerine sahip çıkıp onları her zaman sahiplenmiştir ve sahiplenmeye devam etmektedir.
Muğla Cumhuriyet'e giden yolda ,Kurtuluş Savaşı döneminde aktif olarak rol almıştır.Başta İzmir'in İşgali'nin ardından toplanan Kocahan Mitingi'nde işgali protesto etmiş,Nazilli Kongresi,Fethiye Kongresi gibi yerel kongrelere katılmakla kalmamış,Sivas Kongersi'nde de Sercifeli Hilmi bey tarafından temsil edilmiştir.
Kuvay- ı Milliye'nin lojistik merkezi olan Muğla, Aydın Cephesi'nde Kuvay-ı Milliye'ye etkin destek sağlamıştır.Bunların yanında Yörük Ali Efe'yi Muğla'da konuk etmiş olup, Erbeyli ve Malgaç Baskınları'nda " Muğlalı Serdengeçtiler bizzat yer almıştır.
Muğla Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte Cumhuriyeti ve onun değerlerini sahiplenmiştir.İlk Cumhuriyet Bayramı kutlaması şimdiki Büyük Şehir Belediye binasının Kuzey tarafı ile Konakaltı Kültür Merkezi'nin arasındaki alanda yapılmış ve Muğla halkı bayram kutlamasına yoğun ilgi gösterip büyük katılım sağlamıştır.Bu kutlamalar 1924'ten 1932 yılına kadar aynı alanda yapılmıştır.
Muğla Valisi Ömer Cevat Ökmen döneminde ( 1932-1936 ) Cumhuriyet'in 10. Yıl dönümünde o dönem III . Mektep olarak adlandırılan şimdiki Atatürk İlkokulu'nun bahçesinde bir Atatürk büstü yapılması kararlaştırılmıştır.
Üç metre yüksekliğinde beş basamaklı kaidesi olan büstün yapım masraflarını Muğlalı iş adamı Faik Gazezoğlu üstlenmiştir.29 Ekim 1933'te yapılan Cumhuriyet'in 10.Yıl Kutlamaları o tarihten Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı yapılana kadar 1933-1936 arası üst üste dört yıl boyunca burada yapılır.Buradaki kutlamalarda Muğla'daki esnaflar ve çeşitli kurumlar bizzat yer almışlardır.
1937 Yılında Muğla Valisi Recai Güreli döneminde heykeltraş Nusret Suman'a Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan Atatürk heykeli yaptırılmış ve 29 Ekim 1937 tarihinde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bu meydanda yapılmıştır. Uzun yıllar burada yapılan bayram törenleri daha sonra ise Muğla Atatürk Stadı'nda yapılmaya başlamıştır.Günümüzde de resmi bayramlar aynı yerde yapılmaktadır.
Muğla'daki bayram kutlamalarını ilk dönemlerde halk ve devlet elele birlikte yapardı.Başta okullar,askeriye,belediye ve resmi kurumlar olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinden gruplar bayramlar kutlamalarına katılırdı. Bunlar içinde Kayak takımı,bisiklet takımı,futbol kulübü gibi spor kurumları ile berberler, demirciler, terziler, ahçılar, ayakkabıcılar, vb. çeşitli esnaf grupları da bayram törenlerinde yerlerinde yerlerini alırlardı.
O dönemlerde bir şölen havasında kutlanan bayram törenlerinde Muğlalı kadınlar da adına " Karabürüntü" denilen geleneksel siyah örtüleriyle yer alırlardı.
Muğla merkezin dışında ,ilçelerde de Cumhuriyet Bayramları ,Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte büyük bir coşkuyla kutlanmaya başlamıştır.Bu coşku günümüzde de Muğla merkez ve ilçelerde geniş halk yığınlarının katılımıyla aynı heyecanla sürmektedir.
Cumhuriyetimizin 100.Yıl Dönümü kutlu olsun.Yaşasın Cumhuriyet,Yaşasın Atatürk ,Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.
Yılmaz BOZKURT.