İDAM SEPHASINDA BİR BAŞBAKAN...

İDAM SEPHASINDA BİR BAŞBAKAN...


...an gelir şimşek yalar
masmavi dehşetiyle siyaset meydanını
direkler çatırdar yalnızlıktan
sehpada Pir sultan ölür...

                                           Atilla İlhan

TÜRK DEMOKRASİSİNİN KARA GÜNÜ 17 EYLÜL 1961.


Türk halkı İkinci Dünya Savaşı koşulları sırasında yaşadığı sıkıntıların faturasını CHP yönetimindeki tek parti iktidarına kesmiştir.Böylece ,14 Mayıs 1950'de '' Beyaz Devrim '' olarak adlandırılan seçim zaferiyle ,27 yıllık CHP iktidarına '' Yeter Söz Milletin '' sloganıyla son vererek iktidara gelen Celal Bayar ve Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti 1950'den sonra 1954,1957 olmak üzere peş peşe iki seçim daha kazanarak 10 yıl Türkiye'yi yönetmiştir.

DEMOKRAT PARTİ'NİN İLK İCRAATLARI.

Demokrat Parti'nin ilk icraatı Ezan üzerindeki Arapça okunma yasağının kaldırılması, ordudaki çoğu general olmak üzere üst düzey bazı komutanların tasfiye edilmesi olmuştur.

Bunu 1946'larda başlayan Türkiye'ye yönelik Sovyetler Birliği tehdidinden korunmak için ,1949'da ABD tarafından kurulan NATO'ya girebilmek için Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında beşbin kişilik bir Tugay'ın Kore'ye gönderilmesi izlemiştir.

BAŞLANGIÇTA İŞLER İYİ GİTMİŞTİ.

ABD'NİN İkinci Dünya Savaşı sonrası elinde kalan silahların bir kısmı Marshall Yardımı doğrultusunda Türkiye'ye hibe edilmiş ve ekonomik yardım yapılmıştı.Ardından karayollarında büyük atılım yapılmış,tarımda traktör kullanılmaya başlamıştır.

KIRILMA NOKTASI 1957 SEÇİMLERİ.

1957 Seçimleriyle birlikte Demokrat Parti iktidarından halkın hoşnutsuzluğu giderek artmıştır.Yardımların kesilmesi Demokrat Parti'yi zor durumda bırakmıştır.Bunun üzerine Adnan Menderes Sovyetler Birliği'ne karşı yakınlaşma politikası uygulamış ve İş Bankası ve Petrol Ofisi'ni Sovyetler Birliği'ne satmaya kalkmıştır.

DEMOKRAT PARTİ İKTİDARINA KARŞI TOPLUMSAL MUHALEFETİN ARTMASI

Demokrat Parti'nin başlattığı yandaşlardan oluşan '' Vatan Cephesi''nin kurulması ,böylece milletin kamplara ayrılması Özellikle yüksek öğrenim öğrenim gençliğinin başlattığı toplumsal muhalefet giderek artması,İstanbul Beyazıt Meydanı'nda çıkan gösterilerde iki üniversite öğrencisinin öldürülmesi,Anamuhalefet Partisi Lideri İsmet İnönü'ye gerçekleştirilen linç girişimleri ve TBMM oturumlarına katılmama cezası ve sonrasında Demokrat Parti Milletvekillerinden oluşan ( Geçmişteki İstiklal Mahkemelerine benzeyen ) Meclis Tahkikat Komisyonları'nın kurulması Demokrat Parti'nin sonunu hazırlamıştır.

SONUÇ

27 Mayıs 1960'da Türk Silahlı Kuvvetleri radyodan Albay Alparslan Türkeş'in okuduğu bildiri ile yönetime el koymuştur.Bunu Demokrat Parti yöneticilerinin yargılandığı Yassı Ada Mahkemeleri ve sonucunda Celal Bayar,Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam cezasına çarptırılmaları izlemiştir.

Celal Bayar 65 yaşını geçtiği için cezası infaz edimemiştir.Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961'de, intihar girişiminde bulunan Adnan Menderes son anda midesi yıkanarak kurtarılmış ve O da 17 Eylül 1961'de 13:21'de İmralı Adası'nda idam edilmiştir.

ADNAN MENDERES'İN SON SÖZLERİ :

 "Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim. Bu anda karımı ve çocuklarımı şefkatle anıyorum..." olmuştur.

16 ve 17 Eylül 1961 tarihinde katledilen Demokrasi Şehitlerimizi katledilişlerinin 57. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum .Ruhları şad,mekanları cennet olsun.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI