İLK DİYANET İŞLERİ BAŞKANI RIFAT BÖREKÇİ’NİN YERİNE YAKIŞMAYAN DİYANET İŞLERİ BAŞKANI…

İLK DİYANET İŞLERİ BAŞKANI RIFAT BÖREKÇİ’NİN YERİNE YAKIŞMAYAN DİYANET İŞLERİ BAŞKANI…

Bir yanda eşiyle birlikte biriktirdiği kefen ve cenaze parası olan 1.000 lirayı ekonomik açıdan çok güç durumda olan Mustafa Kemal’in başkanlığındaki Temsil Heyeti’ne bağışlayan,( Sivas Kongresi üyeleri tarafından bütün yurdu temsilen seçilen Temsil Heyeti ya da Temsil Kurulu TBMM açılana kadar Milli Mücadeleyi yönetmiştir) Ankara eşrafından 46.000 lira toplayıp Temsil Heyeti’ne veren,İstanbul Hükümeti’nin şeyhülislamı Dürrizade Abdullah Efendi’nin Mustafa kemal ve arkadaşları için çıkardığı Milli Mücadele karşıtı ve Mustafa Kemal ve arkadaşları için çıkardığı katli vaciptir fetvasını tanımayarak 13 ilin müftüsüyle birlikte karşı fetva hazırlayan  Ankara Müftüsü ve İlk Diyanet İşleri başkanı olarak ölümüne kadar 1924-1941 görev yapan  Rıfat Efendi ( Börekçi).

Diğer yandan azılı bir Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı ,Kurtuluş Savaşı’nı “ Keşke Yunan kazansaydı “diyerek kurtuluş savaşı şehitlerimizin ve gazilerimizin kemiklerini sızlatan,ruhlarını inciten,” 10 Kasım’da saat 9’u beş geçe kenefe gidin “ , “ Atatürk heykellerini köpek leşi gibi sürükleteceğiz “ diyen deli raporlu çakma tarihçi fesli Kadir’i (Mısırlıoğlu ) 9 Kasım’da ziyaret edip,10 Kasım’da fotoğrafları servis eden şimdiki diyanet işleri başkanı Ali Erbaş.

ALİ ERBAŞ 9 KASIM TARİHİNDE KADİR MISIRLIOĞLU’NI ZİYARET EDEREK BİR YERLERE MESAJ MI VERMEK İSTEDİ?

Ali Erbaş hem ziyaret tarihiyle hem de azılı bir Atatürk ve Cumhuriyet düşmanını ziyaret ederek bir yerlere mesaj vermiş durumdadır.Maalesef Cumhuriyet’e ve devrimlere yönelik “Karşı Devrim” hareketi 1920’lerden bu yana vardı.1950’lerden sonra Menderes,Demirel ve Özal  dönemlerinde palazlanarak güçlendi.Bugün de iktidarda.

Bunda en büyük etkenlerden biri ABD’nin komünizmin yayılmasına önlemek için ,materyalist komünizme karşı dini bir kalkan olarak kullanmak amacıyla uygulamaya koyduğu “ yeşil Kuşak Projesi” dir.10.Genel Kurmay Başkanı ve 5.Cumhurbaşkanımız olan Cevdet Sunay “ Devletin kilit noktalarına laik okulları bitiren gençleri yerleştiremeyiz.Buralara İmam Hatip okullarından mezun olanları yerleştireceğiz “ demesi boşuna değildir.Cevdet Sunay’ın bu projesi günümüzde gerçekleşmiş durumdadır.

KURTULUŞ SAVAŞI BAŞLANGICINDA TEMSİL KURULU EKONOMİK AÇIDAN ÇOK BÜYÜK SIKINTI SIKINTI ÇEKMİŞTİR.

Sivas’tan Ankara’ya hareket edecek Temsil Heyeti’nin. Bütün paraları, yol için 20 yumurta, 1 okka peynir ve 10 ekmeğe yetiyordu.Ancak bunları alabildiler. Ankara’ya hareket etmeden kısa bir süre önce Osmanlı Bankası’ndan senet karşılığı 1000 liraya yakın bir para buldular. Ayrıca Sivas Amerikan Okulu Müdiresi bir araba, birkaç lastik ve biraz benzin verdi. Atatürk, bunların parasını ödemek istediyse de müdire kabul etmedi.Ama bu durumun kötüye kullanılmasını önlemek için okul müdiresinden bunların bağış olduğunu  belirten bir yazı aldı.

Atatürk ve beraberindeki heyet 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldiğinde sadece 1200 liraları vardı. Kısa süre sonra Ankara’da yine parasızlık baş gösterdi. O soğuk Ankara günlerinde yaşanan parasızlığı, o günlerin tanığı Mazhar Müfit Kansu: “Ekmekçiye bile verecek paramız kalmamıştı” diye anlatmaktadır.

Bankalardan ve kurumlardan ödünç para almayı da Mustafa Kemal “Ankara’dakiler haydut,zorla para topluyorlar “ algısı oluşturmamak için bir türlü kabul etmiyordu.Parasızlıktan Mazhar Müfit Kansu’nun  sırtındaki kürkü bile sattığı ve artık satacak hiçbir şeyin kalmadığı dönemde Ankara Müftüsü Rıfat Efendi ( Börekçi ) hızır gibi yetişir.Eşi ve kendisi için biriktirdiği kefen ve cenaze parası olan 1.000 lirayı içecek kahve ve  şekerleri bile olmayan  Temsil Kuruluna verir.Ardından Ankara eşrafından 46.000 lira toplayarak Temsil Kurulu’na teslim eder.

 MİLLİ MÜCADELE’YE ÇOK BÜYÜK HİZMETLERİ OLAN VE İLK TBMM’DE MENTEŞE ( MUĞLA ) MİLLETVEKİLİ OLARAK GÖREV ALAN RIFAT BÖREKÇİ’Yİ KISACA TANIYALIM.

Rıfat Börekçi 1860’da Ankara’da doğmuştur.Din eğitiminden sonra Bezayit Medresesi ‘ne devam ederek Müderris Atıf Efendi’nin müderrislik icazeti aldı. İlk memuriyetine Ankara-Fazliye Medresesi öğretim üyesi olarak başladı. 23 Ekim 1898’de Ankara İstinaf Mahkemesi üyeliğine atandı. 13 Mayıs 1904’te yapılan seçimlerde üyelikten ayrıldı ise de 20 Temmuz’da yeniden üyeliğe getirildi. 25 Kasım 1908 tarihinde de Ankara Müftüsü oldu.

İlk TBMM’de Menteşe ( Muğla ) milletvekili olarak görev aldıktan bir süre sonra milletvekilliğinden istifa ederek din adamlığı görevini sürdürdü.3 Mart 1924 tarihinde Evkaf ve Şeriye Vekaleti’nin kaldırılmasının ardından kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı’na getirilerek ,Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ilk Diyanet İşleri başkanı olarak ölümüne kadar (1941) bu görevde kalmıştır.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI