MUSTAFA KEMAL'İ SAMSUN'A İNGİLİZLER YOLLAMIŞMIŞ !
Mustafa Kemal, İngiliz ajanıymış, Mustafa Kemal’i vize vererek Samsun’a İngilizler yollamışmış. El insaf bu kadar da desteksiz atılmaz. Mustafa Kemal’i Samsun’a 9. ordu müfettişi olarak gönderen kim? PadişahVahdettin. O zaman, Padişah Vahdettin’de mi İngiliz ajanı?
30 Ekim 1918 tarihinde, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla, Osmanlı Devleti için işgal süreci başlamış, ülke toprakları itilaf devletlerinin işgaline uğramıştı. Yetmiş iki parçalık İtilaf Devletleri donanması, savaş zamanı aşamadıkları Çanakkale Boğazı’nı aşıp, 13 Kasım 1918’de İstanbul Limanı’na demirlemişlerdi. Tarihin garip bir cilvesi, Mustafa Kemal’de aynı gün İstanbul’a gelmiş ve yaverine: ‘’ Geldikleri gibi giderler ‘’ sözünü söylemişti.
KURTULUŞ SAVAŞI’NIN GİZLERİ
Kurtuluş savaşı’nın gizleri Mustafa Kemal’in İstanbul’da kaldığı 13 kasım 1918 – 16 Mayıs 1919 tarihleri arasında saklıdır. Bu süreçte, Mustafa Kemal İstanbul’da sürekli arayışlar içinde olmuştur.
Hükümetten ve Padişah’tan ümidini kesen Mustafa Kemal, işleri toparlamak için Harbiye Nezareti görevini istemiş, bu isteği kabul edilmemiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal, ihtilal de dahil olmak üzere çözüm yolları aramış ve bu doğrultuda toplantılar yapmıştır. Bu durum, doğal olarak İngiliz istihbaratının da dikkatinden kaçmamıştır. Şişli’de annesi ve kız kardeşiyle kaldığı ev iki kez itilaf devletleri askerleri tarafından didik didik aranmıştır.
OSMANLI DERİN DEVLETİ
Kurtuluş Savaşı’nın arkasında çoğunluğunu, birbirlerini harp okulundan beri tanıyan üst düzey subayların oluşturduğu ‘’ Osmanlı Derin Devleti ‘’ yapılanması yatmaktadır. Bu yapılanma Kurtuluş mücadelesi için Anadolu’ya geçme ve mücadeleyi başlatma kararı almıştır. Bu kararlar doğrultusunda, önce Kazım Karabekir(Erzurum), daha sonra da Ali Fuat Paşa (Ankara) Anadolu’ya geçmişlerdir.
PONTUSÇU RUMLARIN KURTULUŞ MÜCADELESİNE KATKILARI!
Doğu Karadeniz’in Ruslar tarafından işgal edilmesiyle, bölgede, Pontus Rum Devleti kurmak isteyen Rumlar, Türkleri bölgeden, kaçırmak için şiddet hareketlerine başvurmuşlardı. Ama kaçmanın aksine, bölgedeki Türkler bunlara karşılık verince kargaşa yaşanmış ve bu kargaşa’dan rahatsız olan İngilizler, 21Nisan 1919 tarihinde Amiral Calthorpe aracılığıyla, Osmanlı Hükümeti’ne bir nota verirler. Samsun yöresinde yaşanan kargaşanın derhal giderilmesi, aksi takdirde Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesini devreye sokarak bölgeyi işgal edeceklerini söyleyince, Osmanlı Hükümeti telaşa düşer.
NEDEN MUSTAFA KEMAL?
Bu kadar önemli bir görevin üstesinden gelebilecek yeterlilikte olan subayı belirlemek için yapılan çalışmada, Mustafa Kemal adı öne çıkar. İyi de onca işsiz Osmanlı subayı içinden Samsun'a gönderilmek için neden Mustafa Kemal tercih edilmiştir? Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
1-Geçmişinin başarılarla dolu olmasından dolayı, böyle zorlu bir görevin üstesinden gelebilecek yeterlilikte olması,
2-İttihatçı ve Alman yanlısı olmaması ki bu ingilizler tarafından tercih edilmesinin ve sorun çıkarılmamasının en büyük nedenidir,
3-İstanbul’da bir takım işler çevirdiğinden, sakıncalı olması ve suyun gözü olarak adlandırdıkları istanbul’dan uzaklaştırmak istemeleri.
4- Padişahın yaveri olması.
Padişah Vahdettin’in veliahtlığı döneminde Vahdettin’in yaveri olarak birlikte Almanya gezisine çıktıklarında Vahdettin Mustafa Kemal’den çok etkilenmiş ve o’na sürekli ‘’ Benim namağlup kumandanım, Benim arslan yeleli paşam ‘’ diye hitap etmiştir. Bu konuda Samsun’a gitmeden padişah Vahdettin ile yaptığı görüşmede Padişah'ın masada duran tarih kitabını göstererek ’’Paşa , paşa şimdiye kadar yaptıkların bu kitaba girdi.ama asıl önemlisi bundan sonra yapacaklarındır.Vatanı kurtarabilirsin.‘’ deyince Mustafa Kemal çok şaşırmıştır.
SAMSUN YOLCULUĞU VE YOLCULUK SÜRECİ
İzmir’in 15 Mayıs’ta Yunanlılar tarafından işgali ve ardından başlayan katliam Mustafa Kemal’in Samsun yolculuğunu hızlandırmış ve daha önceden kararlaştırılan mürettebat sayısının neredeyse yarısıyla, 16 Mayıs 1919’da apar topar yola çıkılmıştır.
BANDIRMA VAPURU’NUN DURDURULUP ARANMASI
İsmail Hakkı Bey’in, kaptanlığında yola çıkan Bandırma Vapuru kız kulesi açıklarında, bir İngiliz Hücumbotu tarafından durdurulur ve didik didik aranır. Dönemin İngiliz istihbarat subayı olan ve ‘’işkenceci Bennet’’ olarak bilinen yüzbaşı John Bennet ile daha sonra 1970’lerin başlarında yapılan bir röportajda, o gün kesin bir şeylerin olduğunu sezdiğini karargah ile de görüştüğünü belirtir, ama ‘’bütün izinler tam olarak alındığı için izin vermek zorunda kaldım ‘’der. Bu durum Mustafa Kemal karşıtları tarafından, Mustafa Kemal’e Samsun’a çıkış vizesini İngilizler verdi suçlamasının yapılmasına dayanak oluşturur. İşgal döneminde Muğla’dan İzmir’e bile, İtalyan vizesiyle gidildiğini unutmayalım.
İNGİLİZ İSTİHBARATI MUSTAFA KEMAL’DEN ŞÜPHELENMİŞ
İngiliz istihbaratının gözünden Mustafa Kemal’in yaptığı çalışmalar kaçmamıştır. Bu doğrultuda Londra’ya gönderilen rapor, geç gönderildiği için hemen cevap gelmemiş ve Padişahın yaveri olmasından ve padişahın ve hükümetin bilgisi ve emri üzerine gitmesinden dolayı, Bandırma Vapuru’nun yoluna devam etmesine izin verilmiştir.