VATAN İÇİN KENDİNİ FEDA EDEN ALTIN KUŞAK…

VATAN İÇİN KENDİNİ FEDA EDEN ALTIN KUŞAK…

KURTULUŞ SAVAŞINI KAZANIP,CUMHURİYETİ KURAN GENÇ KADROLAR.

Orhan Veli’nin Vatan İçin  adlı şiirinde “ Neler yapmadık ki bu vatan için,kimimiz nutuk çektik ,kimimiz öldük “ dediği gibi,Türk Kurtuluş Savaşı, özgürlük ve bağımsızlık konusunda kendisini hiç düşünmeden feda edebilen genç kadrolarla başarıya ulaşmıştır.Mustafa Kemal Samsun’da Kurtuluş Mücadelesi’ni başlattığında 38 yaşındadır. Çanakkale Anafartalar Zaferi’ni kazandığında da henüz 34 yaşında Kurmay Yarbay’dı.

Kurtuluş Savaşı başlangıcında mücadele arkadaşları olan Kazım Karabekir,37,Refet Bele 37,İsmet İnönü 37,Ali Fuat Cebesoy 38,Fahrettin Altay 41 yaşlarında genç subaylardır.Bunlar arasında en yaşlı olanı 46 yaşındaki Mareşal Fevzi Çakmak’tır.

ASKERİ OKULLARDAN GELEN SUBAY ADAYI ÖĞRENCİLER

İstanbul’daki Harbiye ve Kuleli Askeri Lisesi Çanakkale Savaşı’ndan itibaren üst sınıflarını cephelere subay adayı olarak göndererek eritmişlerdi.Sıra Kuleli’nin 9. Sınıflarına gelmişti.16-17 yaşındaki asker çocuklar Ankara Cebeci’deki Abidin Paşa Subay Adayı Talimgahı’nda kısa bir eğitimden sonra takım komutanı olarak cepheye yollanmışlardır.Bu körpecik kahramanlar Sakarya’nın ,Büyük Taarruzun büyük şehitleridir.

KUVAY-I MİLLİYE HAREKETİ’NİN DE ÇOĞUNLUĞU GENÇLERDEN OLUŞMAKTAYDI.

Bunlardan ayrı olarak Kuvay-ı Milliye Hareketi içinde yer alan Yörük Ali Efe,Demirci Mehmet Efe,Hüseyin Efe ve kızanları genç yaştaki kahramanlardan oluşmaktaydı.

Güney Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’nın ilk silahlı direnişini başlatan ve ‘’ Gavur Dağları’nın Kara Hasan Paşa’sı olarak ünlenen Teğmen Hasan ve İzmir’de Yunan’a ilk kurşunu sıkan hasan Tahsin henüz yirmili yaşlarını sürmekte olan gençlerimizdi.

KURTULUŞ SAVAŞINI DESTEKLEYEN SİVİL AYDINLARIN DA ÇOĞU GENÇLERDEN OLUŞMAKTAYDI.

Türk Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen sivil aydınlarında pek çoğu gençti.Bunlar arasında yer alan Ruşen Eşref Ünaydın,Falih Rıfkı Atay,Yakup Kadri Karaosmanoğlu,Yahya Kemal Beyatlı gibi yazarlar 25-30 yaşları arasındaki gençlerden oluşmaktaydı. Bunlar arasında yer alıp Kurtuluş Savaşı’na fiilen katılıp Onbaşı rütbesi alan Halide edip Adıvar ise 36 yaşındadır.

ALTIN KUŞAK

Türk Kurtuluş Şavaşı’nı izleyen yabancıların ilk dikkatini çeken noktalardan biri Milli kuvvetlerin komutanlarının ve TBMM’yi uluslararası görüşmelerde temsil edenlerin çok genç ,fakat olgun insanlar oluşuydu.

Bu ‘’ Altın Kuşak ‘’ istibat Devrini yaşamış,İkinci Meşrutiyeti ve izleyen çeşitli çalkantıları görmüş,Balkan Savaşı felaketini yaşayarak bunlardan gerekli dersleri çıkarmış bir kuşaktı.I.Dünya Savaşı’nın ateş çemberinden geçmişler, memleket acısıyla yürekleri yanmış,genç yaşta büyük tecrübeler edinip,pişip,olgunlaşmışlardır.

Bu yüzden daha fazla vatan toprağı kaymetmeye tahammülü kalmayan bu genç kuşak ,Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası yaşanan işgalleri ve ve işgallere karşı Osmanlı Hükümeti’nin tepkisiz kalmasını içine sinderemeyip,Osmanlı Hükümeti’nin engellemelerine rağmen ”Ya istiklâl ,Ya ölüm “ diyerek silaha sarılıp Kuvay-ı Milliye hareketini ve direnişini başlatmışlardır.

Birbirinden kopuk ve habersiz başlayan bu hareketi Mustafa Kemal örgütleyerek tek bir güç haline getirmiş ve kongrelerle halk desteğini de arkasına alarak ulusal bağımsızlığımızın ve ulusal egemenliğimizin kazanılmasını sağlamıştır.Bu mücadelenin gerçek kahramanları  çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Kurtuluş Savaşımızın isimsiz kahramanları olan şehitlerimizdir.Tüm şehitlerimizi saygıyla yad ediyorum.Ruhları şad,mekanları cennet olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI