Değerli Okurlarım,
Üçüncü şiir kitabım "Temmuza Ağıt" İkinci Adam Yayınları'nın özverili çalışmalarıyla eylül ayında şiir ve sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Bu uzun ve yorucu süreçte benden yardımlarını esirgemeyen yayınevinin Genel Yayın Yönetmeni Sayın Başak ERGÜN ve çalışma ekibine teşekkür ederim.
2016 yılında "Bir Çocuğun Seyir Defteri" adlı şiir kitabıyla başladığım bu yolculuk, 2020 yılında "Misket"le devam etti. "Bir Çocuğun Seyir Defteri, Misket" ve "Temmuza Ağıt" kökü Sümerlere belki de da eskilere dayanan bir geleneğin (şiirin) güncel halidir. Çünkü şiir, her gün yeniden yazılan ve çocukların dillerinden düşmeyen bir türküdür.
Peki, "Temmuza Ağıt" kimin, neyin türküsüdür? Sanırım bunun en iyi cevabı kitabın arka kapağında yer almaktadır. Hep beraber göz atalım o vakit.
Temmuzun ikisiyim.
Kuru dallarımda ölü kuşlar.
Bu kaçıncı yangın
Bahçemi talan eden?
Perdelerim de tutuştu, baksana!
"Gelmek mümkün değil, bağışla beni."
TEMMUZA AĞIT, Sivas ateşinin otuz yıldır yüreklere işlenmiş derin yarasıdır. Bu yara şiiri de öksüz bıraktı, türküleri de. Yine de güneşli ve çiçekli bir bahar umuduyla yarınlara yürüyen milyonlarca can, inadına şiir okuyor, türkü söylüyor.
Oyuna hasret kalmış işçi çocukları, şiddete uğrayan kadınları, talan edilen asırlık zeytinleri, altı şubatta enkaz altında imdat çığlıklarıyla son nefesini verenleri, annelerin gözyaşlarını ve hayatın kendisini unutmamak gerekir. Zira dizelerimizde onların da sesleri Sivas'taki feryat kadar duyulmaktadır.
Temmuza Ağıt, üç yıllık emeğin sonucunda ortaya çıkan bir şiir kitabıdır. Şiirlerde toplumsal bir bakış açısı ve duyarlılık ile hareket edilerek dizelere son şekli verilmiştir. Bundandır ki çocuklar, zeytinler, anneler, kuşlar ve hayat bize bir şey söyler: Biz de varız!
İlyas DOĞAN, 1978 yılında Besni'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adıyaman'da tamamladı. 2001 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği programını bitirdikten sonra sırasıyla Aydın, Siirt, Van ve Muğla illerinde Türkçe Öğretmenliği yaptı. Halen Muğla'da öğretmen olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Temmuza Ağıt'tan:
Oturmuş bir adam baharın kıyısına.
Baharla çocuğun türküsünü söylüyor:
"Yüzünü göremedim,
Ak sütümü veremedim,
Beşiğinin başucunda
Ninnini söyleyemedim."
· · ·
Sonra büyüdüm ansızın.
Tanklar da büyüdü.
Şaşırdım hayatta kaldığıma.
Mucizeydi her yeni günde
Nefes alabilmek, Tanrı'ya şükredebilmek.
· · ·
Bir gül olaydım bozkırlarında Anadolu'mun.
Yanaydım ateşine
Biçare Yunus'un.
Bir zeytin olaydım yüce dağ başında.