MENTEŞE DEVLET HASTANESİ
ACABA NE yapacaklar? diye başlayan dedikodu, her yurttaşı ilgilendirdiğinden ilgili sorular peş peşe geliyordu. Üniversite Hastanesi yeni binasına taşınıp, eski binalar bomboş kalıverince, aklıma, Şekip Ayhan Özışık’ın Nihavent eseri geldi, “Ellerim böyle boş, boş mu kalacaktı…” diye başlayan. Şarkıdaki(Ellerim) sözcüğünü değiştirip: “Odalarım böyle boş, boş mu kalacaktı” diye yakıştırdım. Muğla yurttaşı da, yerel konuşması ile: “…hindi borası n’olcek? Boş mu galcek, yoosa yıkılcek mi? Eye yıkılcek oluusa, hasdane yapılcek mi, yapılmecek mi?” Gibi soruları ile günlük sohbete konu yapıyordu. Zaman çabuk geçti. “Hastane, bina, yapılcek, yapılmecek” sözcüklerinden de gına geldi.
O GÜNLERİN bir akşamında, Akyaka’daki bir balık lokantasında, dört kişi yemek yiyordu. İçlerinden biri bir süre sonra ortaya bir haber attı: “Eski hastane arsasına Toki konut yapacak!” Herkes birbirine baktı : “Yaa, öylemii?” dediklerinde, şaşkınlıkları her hallerinden belli oluyordu. Biri: “Allahallaah… Toki buraya da, mı el atacak?” diye sordu. O akşam, aynı lokantanın, bir başka masasında eşi ve çocukları ile yemek yiyen ve konuşmaların kulak misafiri olan diğer kişi, Muğla’ya dönüşünün ertesi günü sahibi olduğu iş yerine yakın bir kahvede, bilgiyi çevresindekilere kendi tarzı ile enjekte edince, haber süratle dağıldı. Konuşmaya göre, Toki göre eski hastane arsasına el atmıştı!
KONU bir süre, ağızlarda çiklet gibi çiğnenip ileri geri konuşulduktan sonra unutulmaya başlandı. Amma velâkin duyduğunu satan, palavra üretimindeki başarı performansı yüksek ahalimizden kulağı delik birinin, yeni bir flaş dedikodusu hemen ortada dolaşmaya başladı, haber: “Toki 45 dönümlük arsayı ikiye bölecek. Yarısını yüksek katlı konut, yarısını özel hastane yapacak ve inşaat yakında başlayacak!” şeklindeydi. Durum birden yorumlanmaya başladı ve ”Olur mu, olur, neden olmasın!” değerlendirmesi genel kabul görmeye hazırdı gibiydi ve bu nedenle uzun süre dillendirildi.
BU YENİ palavra ciddiye alınıp, bazı kesimlerin itirazı ile karşılaştı: “…vay anasını, nasıl olur yahu arkadaş? Şehrin merkezindeki arsa zengin kesime peşkeş çekilir? Yazıklar olsun!” diye yakınılmaya başlanmıştı. Ama aslında yine doğmadık çocuğa don değil, bayramlık elbise biçiliyordu ki, aradan kısa bir zaman geçtikten sonra bir başka balon uçuruldu.
“BOŞ hastane alanına, yazın Muğla iline gelen yabancı turistler için devasa hastane yapılacak. Bakanlar kurulundan karar çıktı, yakında ihalesi yapılacak!” Diye duyulduğunda bu yeni ve taze bir haberdi! Muhalif kesim bu balona: “Buyrun burdan yakın!” şeklinde tepki verdi. Hiç akılda olmayan bir projeydi! Yurttaş: “Kardeşim bu kaçıncı alternatif hastane projesi? Bunların hangisi doğru? Yahu duyduklarımızdan alabora olduk. Birisi çıksa da, şu işin aslını anlatsa vallahi yüreğimizin şişi inecek!” diye, itirazını seslendiriyordu. Geri kalanların: “Haklısın!” demekten başka diyecek sözü yoktu. Ancak haber biraz “Mantıklı” gibi geldi: “…bizim için fark etmez. Turist yazın 2-3 ay gelir gider, geri kalan zamanda biz de bu hastaneden yararlanırız herhalde?” Düşüncesi oluşmaya başladı. Haberi tasvip edenler: ”Tabii… Niye olmasın, niye yararlanmayalım? Çok da, iyi olur!” gibi yanıtlar havada uçuşunca yurttaş ağzındaki balonu üfürmeyi sürdürdü.
GEÇEN hafta işin başından itibaren, fısıltı ile uydurulan palavraların, uçurulan balonların aslını öğrenme fırsatını buldum. Gerçi durumu herkes biliyordu ve artık siluet ortaya çıkmıştı. Bir sakıncası olduğunu düşünmediğim için yeniden teyit edilmesi amacı ile yinelemek istedim.
100 YATAKLI hastane projesi:, geçmişte “Sigorta Hastanesi” olarak yapılıp hizmete sokulan bina ile hemen bitişiğindeki diğeri, yeniden düzenlenecek ve her bir oda bir hastaya tahsis edilmek üzere “Menteşe Devlet Hastanesi” tanımı ile hizmete girecek! Ruhsatı hazır, ihalenin mahalli seçimlerden önce yapılacağı güçlü bir ihtimal gibi görünüyor. Diğer ana binaların; durumları ne olacak, binalar hangi çalışmalar için kullanılacak, nasıl yararlanılacak ve ne düşünülüyor henüz ortada bir şey yok. Ancak bir konu üzerinde fikir jimnastiği yapılıyor ki, nihai hedef 45 dönümlük alanda bir “Sağlık Kompleksi” oluşturmak.
DÜŞÜNCE mükemmel! Ancak bu hedefe nasıl ulaşılır bilmiyorum. Sanıyorum bir yolu ve yöntemini bulunur. Çünkü Muğla her zaman, yazlık başkent gibi algılanır. Ayrıca Türkiye turizminin en önemli merkezlerinden biridir. Yerli ve yabancılar için yapılması düşün aşamasındaki “SAĞLIKKOMPLEKSİ” projesinin ise boş bir yatırım olmayacağı kesin.