Toggle navigation
ANASAYFA
Künye
Spor
İletişim
Köşe Yazarları
Tüm İlçe Haberleri
ARA
Anasayfa
Köşe Yazarları
Bedri Özer
Toggle navigation
Köşe Yazarları
Ünal Türkeş ve Muğla
MIZRAK ÇUVALA SIĞAR MI ?
DENGELİ PLANLI KALKINMA İÇİN EĞİTİM 2
MODELLE DEĞİL,YAŞAYARAK ÖĞRENME:KÖY ENSTİTÜLERİ
ORTACA BELEDİYESPOR VE TURGUTREİSSPOR’A TEBRİKLER
GİZLİ VE İZLİ DAVA…
MUĞLALI DOLMUŞA-DOLDURUŞA GELMEZ...
SEVMEYİ BECEREMEDİK
MUĞLA TAZELENME ÜNİVERSİTESİ KURUCUSU PROF. DR. MUAMMER TUNA İLE SÖYLEŞİ
PEHLİVAN
AMARIKA NE YAPMAK ISTIYOR ..
BEN BİZ HEPİMİZ(ŞİİRLER)
ADIYLA YAŞAYANLAR, ADLARI YAŞATANLAR
24 OCAK MIH GİBİ FATMA GİRİK İÇİMDE.
TOPLUMA YÖN VEREN KADINLARI
Öğretmen okullarının kuruluş yıldönümü niye önemli ?
BEYİN GÖÇÜ VE DOKTORLAR
ATATÜRK'ÜN YAZDIĞI "GEOMETRİ" KİTABI
99 YILIN ARDINDAN LOZAN ANTLAŞMASI (24 Temmuz 1923) ve ÖNEMİ
KADINLAR VE ÇOCUKLAR ÜZERİNE
AGAVE/AMERİCANA
AGAVE/AMERİCANA
2011 yılında Köyceğiz'de açan, halkın: "Sabır otu veya yüzyıl Çiçeği!" diye tanıdığı tropikal çiçek, (Literatürdeki adı ile Agave) Geçtiğimiz hafta Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi döner kavşağında, beş metrelik boyu ile şehrimize merhaba demiştir. Çiçeği gören, kerameti kendinden menkul kişi veya kişiler: "Bu çiçeği yaşarken görenler, uzun bir ömre sahip olurlar" demesi, sadece moral pompalama anlamı taşır. Tevatürle ömrünü geçiren halkımız, bu gibi masallara pek ilgi duyar. Anavatanı Güney Amerika olan "Agave"(Sabır otu) Türkiye'de bazı bölgelerde çiçek açıyor. Türkiye'deki türün "Agave Americana" olduğu, ancak 50 ilâ 100 yılda bir kez çiçek açtığı kayıtlara geçmiştir.
Halkımız bu çiçeğin varlığından, uzun yıllar öncesi haberdar olması nedeniyle, 1967 yılında Bodrum ortaokul çocukları, hastalanıp İstanbul'a giden Balıkçı'ya mektup yazar, sorular sorar. İşte Balıkçı'nın verdiği kimi yanıtlar: (Bunların tümü 23 Ocak 1979 tarihli Cumhuriyet'te yayımlanmıştır.)
-"Deniz sevgisi ne zaman başladı?"
-"Saburluk durup dururken yedi metre boyunda çiçek açar. Saburluk bu çiçeği açmasını ne zaman aklına koydu' diye sorulur mu hiç? Ben mi denizi, deniz mi beni ne zaman seçtiğini vallahi bilmiyorum." (Zeynep Oral/Alıntı)
Toplumumuzun, her şeyi kendisine benzetmesinden oldukça rahatsız olan yurttaşlardan biriyim. Bazıları keramet sahibi olduğunu sanır. Ama kerametini kendinden başka kimse görmez! Her konuda bir şeyler bildiği sanıldığından keramet üretmekte gecikmez, yurttaşında buna inanma eğilimi vardır (Sabır otu veya yüzyıl çiçeği için söylendiği gibi)
Bir konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan, fikir sahibi olmak mümkün değildir. Yurttaşımız buna rağmen kaynak bilgiyi öğrenme gereği duymaz, duyumlar onun için yeterlidir! Örneğin: Kural nedir, niçin getirilmiştir ve uygulanması neden zorunludur, tam anlamını bilmez, ama öğrenme ihtiyacı da hissetmez.(Kurallara harfiyen ve bihakkın uyanları tenzih ederim.) Sonucunda ödeyeceği cezadan ve ehliyeti(sürücü belgesi) kaptırmaktan ise çok rahatsız olur! Kural uygulamaları, bir ülkenin genel ve yerel yönetimdeki sıkıntılardan biridir. Kuralsızlık nedeniyle her zaman ceza alsa da, sorumsuzluğunu sürdürmekten vazgeçmez. İhlaller o kadar çoktur ki, bu nedenle konusu basit diye nitelendirilenlerin üzerine gitme fırsatı ve zamanı pek yoktur.
Ülkemizde kurallara uyulmaması sonucunda acıtan bedel ödenmez. Dolayısı ile yurttaşta kurallara uymamaktaki alışkanlığını devam ettirir. Bu sebeple de, ne ihlallerden vazgeçilir, nede kurallara uymak sorumluluk addedilir!
Kurala uymamak ve boş vermek sonucu ne mi olur? Örneğin, şu olur: İhlal sonucu yakalanan sürücü, sağa sola telefon edebilmenin, dolayısı ile durumu ve kaptırdığı ehliyeti kurtarmanın çarelerini arar. Hâlbuki kurallara uysa, trafik ekiplerine: ".abicim! Dayım polis!(Tutmazsa) polis ama falan il milletvekilinin kayınbiraderi!(Polis onu da, yemediğinden devam eder) İşte o milletvekilinin eniştesi de, emekli başsavcı!(Elindeki bütün ağırlıkları ardı sıra sallamasına karşın, atışta isabet olmamışsa)
"Abicim hani o başsavcı var ya, işte o da, falanca bakanın can ciğer samimi arkadaşı!" Deyip, türlü çeşitli atraksiyonlarla cezadan sıyrılmak ve ehliyetini geri almak ister. Ama eldeki malzemeler bittiğinden: "Acaba bir telefon edebilir miyim?" diye yalvarır. İşte bu hal, yollarda yan yana kimlerle seyir halinde olduğumuzun açık seçik göstergesidir.
Sevgili yurttaş! Bu duruma düşüp çırpınacağına, kurallara uymayı dene. Ama gel gör ki, bunu yapmaktan imtina ediyorsun. Kendini cingöz, karşındaki görevli için (Nasıl olsa, söylediklerimi yer!) dolayısı ile hallederim diye düşünmekten asla vazgeçemiyorsun(!)
Sözün özü: Kurallara uymamaktaki bedelin; karayollarında seyreden adamsendeci, boşverici bir sürücü güruhu oluşmasına neden oluyor. Diğer taraftan durmaksızın uyarı yapılsa da, örneğin: Pandemi yıllarında bir türlü yüze takılmayan; ama bilekte, pazıda, çene altında gezdirilen maskeler, yanı sıra aşıyı asla yaptırmadığı ve yaptırmayacağı konusunda keçi gibi inat edenlerle birlikte yaşıyoruz.
Ama tüm bu kuralsızlıklara karşın, Dünya başarılı üniversiteler sıralamasında 2nci sıraya yerleşen ülkemiz, Hayat Üniversitesi en başarılı ve en çok mezun veren üniversitesi olmuştur. Başarıda ilk sırayı: "Kaldırım mühendisliği, ikinci ve daha sonraki sıralamada: Cafeloji, Tevatürloji ve Laklakloji!" anabilim dalları birincilik ödüllerini kapmıştır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YEMEĞİN ÜSTÜNE HAPŞIRMAK PEK ÖNEMLİ DEĞİLDİR!
16.11.2024 13:37:04
SENİN GÖZÜNÜN ÜSTÜNDE KAŞIN VAR!
10.11.2024 15:58:03
VERGİ VERİYORUZ KARŞILIĞINI BEKLİYORUZ
02.11.2024 12:51:53
LÜTFU İÇİN TEŞEKKÜR EDİP ŞÜKREDİYORUM.
26.10.2024 11:17:57
HEY GİDİ GOCA DÜNYA BİZE NELER YEDİRİP NELER İÇİRİYORSUN
19.10.2024 13:47:18
AYAĞA KALKINCA MEDENİ İNSAN OLDUĞUMUZ TEYİT EDİLMEDİ Mİ?
12.10.2024 13:42:22
MENTEŞE'NİN PARLATILMASI
05.10.2024 11:52:44
MERAK, HAYRET, DEDEKTÖR VE SENSÖR
28.09.2024 11:32:22
SABOTAJLAR VE SİLAHLARI
21.09.2024 11:36:21
YAĞMUR YAĞARKEN DOLDUR KOVANI SONRA ARARSIN BİR BAŞ SOĞANI
16.09.2024 11:57:29
Tüm yazıları göster